NaslovnicaMarlera Kup ▶ 3. Marlera Kup

U subotu, 15.9.2007. godine, u akvatoriju Ližnjana napokon je održan 3. kup "Marlera". Napokon? Drugi Kup održan je još 2003. godine, a u međuvremenu nije bilo dovoljno odlučnosti promijeniti neke stvari, za koje smo smatrali da mogu biti bolje. Osim toga, "Marlera" kao klub tek je u posljednjih par godina dovoljno ojačala da može timski dovoljno dobro pripremiti i organizirati natjecanje u podvodnom ribolovu. Smatram da svi u klubu imamo dovoljno natjecanja u nogama (i perajama), i da znamo kako dobro natjecanje treba, a kako ne smije izgledati...

Najbitnije promjene bila je promjena "formata" - Kup je postao momčadsko natjecanje (u parovima), prebacili smo ga iz svibnja u rujan (više ribe, manje lovostaja!), odlučili smo osigurati svim natjecateljima slična plovila, kako bi svi imali iste uvjete.

Iako smo održavanje natjecanja objavili relativno kasno, prijavilo se sedamnaest ekipa iz Hrvatske i Slovenije. S obzirom da smo planirali do petnaest ekipa, odazivom smo bili više nego zadovoljni... imali smo ekipe iz Novigrada, Rovinja, Pule, Ližnjana, Medulina i Zadra, slovenske prijatelje iz Ljubljane, Pirana i Kopra, a naročito nas je razveselila prijava iz "Škarpine" iz Nerezina i aktualnog europskog prvaka Daniela Gospića i Branimira Gulama. Planove je malo poremetio "Seatecov" vikend na Visu, inače bi s nama (vjerujemo) bili i državni prvak Josip Urti i legendarni i vječiti Branko Ikić.

Verifikacija natjecatelja počela je u 6,30 sati, u lučici Kuje u Ližnjanu. Prekrasno jutro donijelo je za sobom i vrlo lijep dan... Svih 17 momčadi pojavilo se na vrijeme, izvuklo brojeve plovila, marende su podijeljene i natjecanje je moglo krenuti... da su svi barkarioli bili na mjestu. Nakon pola sata, neki od prisutnih promatrača unaprijeđeni su u barkariole, neki su se pojavili sa zakašnjenjem i krenulo se prema središtu ribolovne zone.

Ribolovna zona prostirala se od rta Sveti Stipan na sjeveru do jugoistočne punte rta Kamenjak na jugu, obuhvaćajući otočiće medulinskog zaljeva. Središte zone i mjesto starta i kraja natjecanja bilo je ispred rta Marlera. Kako su sve momčadi bile u sporim čamcima, od početka natjecanja trebalo se opredijeliti kamo krenuti; nije bilo vremena za prebacivanja s pošte na poštu.

Matični brod Danila i Inge Jelenković dao je sirenom znak za početak natjecanja nešto prije devet sati, i ekipe su se razmilile po lovnoj zoni. Za vrijeme natjecanja, logistikom smo se bavili Nenad Škifić, Simon Blažević i moja malenkost (logistika je podrazumijevala kompletiranje podataka u računalu, pronalaženje drivera za printer, prenošenje roštilja, čišćenje srdela i srdona i slično). Pomoćna plovila i kontrola (Livio Fiorentin i Marvin Zgaljardić) cijelo su vrijeme nadzirala natjecatelje i njihovu sigurnost, kao i sudac Karlo Sandrić i liječnik dr. Mikonja Đoković.

Prvi natjecatelji vratili su se dobrih dva sata prije kraja natjecanja – Mladen Kolenko i Damir Loparić iz Delfina 1, kao ni njihov barkariol Željko Vinčić nisu imali sreće, budući da je prvo crknuo glavni, a onda i pomoćni motor. Uz to, Željko je ujutro, krećući prema Ližnjanu, upao u more zajedno s mobitelom... definitivno nije bio njegov dan. U početku, Mladen je bio prilično loše volje, ali je njegovo loše raspoloženje, srećom, kratko trajalo.

Prve najave s mora pokazale su da očekivanja što se ulova tiče i nisu baš ispunjena, da ribe i nema previše. Očekivanja su se ispunila što se vrste tiče - prevladavali su cipli.

Roštilj majstori bili su Dubravko i Vito, tako da su natjecatelje (i sve ostale) dočekale svježe, tog jutra ulovljene srdele i srdoni, kao i nešto liganja - sve s gradela.

Nakon toga, PSRRU "Marlera" dala je javnu podršku akciji "Vratite nam more" udruge "Riblje oko", naglašavajući potrebu jače kontrole priobalnog pomorskog prometa i zaštitu sigurnosti ronilaca poštivanjem ronilačkih bova.

Vaganje je oslijedilo oko 16,15 u ližnjanskom restaurantu "Stari ribar", pod palicom suca Karla Sandrića. Po uzoru na neka druga natjecanja, modificirali smo bodovanje na način da svaka vrsta ekipi donosi 1.000 dodatnih bodova, a ugor iznad 5 kg težine 2.500, umjesto standardnih 1.500. Novost, naglašena i u propozicijama, bilo je i negativno bodovanje premalih riba (za ribu ispod 250g oduzimalo se 400, a za divljač ispod 1.500g 1500 bodova). Na žalost, neki nisu pažljivo čitali propozicije...

Vaga (i kompjutor) na kraju su pokazali sljedeće rezultate:

Tako je na kraju pehar za treće mjesto (i 500 kuna) podigla domaća momčad "Marlera 1" (Aleksandar Perc i Bojan Šariri), koja je ulovila zubačića, lijepu oradu od 1.395kg, te dva cipla. Četvrtoplasirani "Ribon 2" (Sven Carlin, Mario Dodici) ostao je kratak otprilike za jednu ribu.

Drugo mjesto osvojila je momčad "Koper 1" u sastavu Peter Valenčić i Arijan Rapuš. Ulov se sastojao od čak 16 riba, od toga 11 cipala, a ukupno su imali 9 važećih riba. Uz pehar, osvojili su i 1.000 kn.

Pobjednički pehar i 1.500 kn osvojili su, prema očekivanju favoriti natjecanja, Daniel Gospić i Branimir Gulam iz "Škarpine" iz Nerezina. Ulov se sastojao od 4 lijepa šarga (od 610 do 1.230 g), kavale i dva ugora, od kojih je veći težio 5.970 g, te ujedno bio i najvrednija riba natjecanja. Daniel je primio, iz ruku načelnika općine Ližnjan Srećka Ševrlice, i posebnu nagradu PSRRU "Marlera" za osvajanje naslova eurospkog prvaka – monografiju "Istra – Terra Magica".

Nakon toga, uslijedila je tombola. U lonac (u stvari, zdjelu za juhu) stavljeni su papirići s imenima svih natjecatelja, a izvlačile su se bogate sponzorske nagrade. Najsretniji su bili Mario Dodici, Dino Car, Mladen Kolenko i Dražen Sep – dobitnici odijela, listova i torbe za peraje.

Po koncu natjecanja i vaganja, analizirajući sve što se događalo tijekom dana, mogli smo biti zadovoljni. Vrijeme nas je poslužilo.

Na koncu, dužni smo se zahvaliti sponzorima: Općini Ližnjan, Zračnoj luci Pula, Nacionalnom parku Brijuni, Adriana Nautici d.o.o., Arcus Delta d.o.o., Alanu Černavi (Posidonija, Subfanatik, Subcraft), Pop d.o.o., Restaurantu "Stari ribar" iz Ližnjana, Mercator centru Pula, Coca Cola Hrvatska... Zahvala pripada i svima koji su uz nas sudjelovali u organizaciji – Liviu Fiorentinu, barkariolima, roštilj - majstorima, Kreši i ugostiteljskom obrtu "Levan", te svim ostalima koji su na bili koji način doprinijeli uspješnom organiziranju 3. Kupa.

Prodajemo dozvole

Dozvole za sportski ribolov na moru

Galerija

Šaljite slike za galeriju

Šaljite slike

Svi članovi Marlere koji žele objaviti slike u galeriji neka ih šalju na e-mail adresu

Linkovi

Podvodni.hr

Submania

HSŠRM

SŠRMIŽ