NaslovnicaNatjecanja ▶ Državno ekipno prvenstvo - Rab 2012

Rab, prekrasan otok s istoimenim gradićem bio je ove godine, 21. i 22. rujna domaćin 19. ekipnog državnog prvenstva u podvodnom ribolovu u organizaciji KPA "Amfora". Ovo natjecanje bilo je jedno od najmasovnijih do sad, unatoč izostanku nekoliko jakih lovaca, nastupilo je čak 24 tročlane ekipe. Ekipa "Marlere" nastupila je u sastavu Marko Karlić, Sandi Peruško i Ivan Košuta čime je ovo natjecanje postalo moje prvo natjecanje u podvodnom ribolovu tog ranga.

U petak 21.9. navečer sudionici natjecanja su se okupili u hotelu "Padova" gdje je izvršena verifikacija i podjela žica te službeno otvorenje natjecanja.

U subotu 22.9. svanulo je oblačno jutro uz nešto juga koje je po prognozi trebalo ostati slabo. Nakon što su se svi natjecatelji ukrcali na plovila, točno prema rasporedu u 8.00 glavni sudac je svirao start gare. Odlučeno je da se lovi glavna zona lova koja se sastojala od južnog dijela akvatorija otoka Raba uključujući puntu Lun na Pagu te okolne otoke i sike. Gliseri su se raštrkali po zoni, većina onih (kasnije će se pokazati) s boljim plasmanom krenula je na jug prema Lunu i otočićima Dolfinu i Lagnju s pripadajućim sikama i pličinama.

U međuvremenu se ispostavilo da prognoza nije bila baš precizna i da je jugo dosta jače nego što je najavljeno te da dosta ometa natjecatelje i barkarijole. Zbog nemogućnosti pregleda terena, a ravnajući se po dostupnim informacijama o zoni, ekipa Marlere izabrala je sjeverozapadni dio zone odnosno južnu obalu otoka Raba sa pripadajućim plićinama. Pokazalo se to kao loš izbor budući da smo završili bez ulova, a malobrojne pozicije koje smo pronašli bile su već pretresene od strane drugih natjecatelja koji su bolje poznavali zonu i koji su unaprijed znali gdje skočiti. Iako smo znali da bez pregleda terena ne možemo puno očekivati, ipak smo se nadali kakvom-takvom ulovu, ali on je na kraju izostao. Iako je more bilo relativno bistro i toplo, uz valove od juga, ribe jednostavno nije bilo tamo gdje bi je po takvim uvjetima trebalo biti. Kasnije smo saznali da se određeni dijelovi terena konstantno obilaze od strane lokalnim profi ribara te da je zbog toga ribe malo i jako je uplašena.

U 13.00 gara je službeno završila i na predaji ulova pokazalo se da ipak nismo jedini sa praznom žicom. Ipak, oni spremniji, spretniji i sretniji uspjeli su skupiti lijepe ulove. Bilo je tu svega, od velikih ugora, preko vrana, kavala, šargi i škarpina, pa sve do orada i zubaca. Među ulovom isticao se zubatac od 2.3 kg, ulov ekipe Submanije koji je bio i najvrijedniji ulov natjecanja, nekoliko velikih kavala od kojih je najveća težila 2.2 kg, a ulovila ju je ekipa Ine iz Kostrene te škarpine i veliki ugor ekipe Medulina. Odmah su se istaknule ekipe koje su konkurirale za zlato, bili su to ekipa Medulina i Ine iz Kostrene. Vaganje se odvijalo na terasi hotela "Padova" uz mnogobrojne gledaoce, a vaga je pokazala slijedeće rezultate: 22.320 bodova i prvo mjesto osvojila je ekipa Medulina (Urti, Čus, Pasković), drugo mjesto sa 21.040 bodova osvojila je ekipa "Ina" Kostrena (Babić, Perčić, Ugarković) a treće mjesto zauzela je ekipa DPS "Zagreb" (Čubrić, Janči, Čirjak). Među prvih pet još su se našli ekipa Zubaca iz Lovrana (Reinić, Golac, Tomić) na četvrtom mjestu te ekipa KŠR "Split" (Prkić, Lozančić, Siriščević) na petom mjestu. Treba istaknuti da se od ove godine promjenio sustav bodovanja ulova, ubačena su ograničenja broja primjeraka iste vrste ribe te bonus bodovi za svaku vrstu ribe čime se potiče lovce da ostvaruju atraktivnije ulove. Nakon podjele medalja i pehara najboljima uslijedio je prigodni domjenak i zatvaranje natjecanja te druženje natjecatelja do kasnih noćnih sati.

Sve pohvale organizatoru koji se potrudio svim ekipama bez vlastitog plovila osigurati brza plovila te organizirati natjecanje na visokom nivou bez ijedne zamjerke. Unatoč lošem plasmanu, definitivno će mi Rab ostati u lijepom sjećanju!

Prodajemo dozvole

Dozvole za sportski ribolov na moru

Galerija

Šaljite slike za galeriju

Šaljite slike

Svi članovi Marlere koji žele objaviti slike u galeriji neka ih šalju na e-mail adresu

Linkovi

Podvodni.hr

Submania

HSŠRM

SŠRMIŽ