NaslovnicaNatjecanja ▶ Međužupanijsko prvenstvo sjevernog Jadrana 2015

 DSC7480U Ližnjanu je 6. lipnja održano XXIII. Međužupanijsko prvenstvo sjevernog Jadrana u podvodnom ribolovu, u organizaciji Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru i Sportske ribolovne udruge „Marlera“ iz Ližnjana. Okupilo se 26 podvodnih ribolovaca iz 14 klubova iz Istarske, Primorsko goranske županije, te kontinentalne Hrvatske (Zagreb).

Natjecanje je služilo kao kvalifikacijsko te su se uz 6 ribolovaca koji su to pravo ostvarili plasmanom na prošlogodišnjem državnom pojedinačnom prvenstvu, natjecatelji borili i za 8 mjesta koja su vodila na ovogodišnje državno prvenstvo (održat će se početkom srpnja u Malom Lošinju).

Natjecanje je održano po lijepom vremenu, uz lagani vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Zona lova prostirala se od rta Marlera na jugu, do Krničkog porta na sjeveru. Od početka se pokazalo kako je u ovom trenutku ribe relativno malo i kako će se ribolovci trebati dobro namučiti da bi ostvarili zadovoljavajući ulov.

Po isteku peterosatnog lova, pokazalo se da u ulovu prevladava divljač (ugori) i riba od rupe (tabinje, vrane, lumbraci), ali bilo je i kvalitetnije ribe. Po završetku lova, već tradicionalno su se svi natjecatelji i promatrači mogli pogostiti svježe pečenim srdelama.

Vaganje ulova održano je od 16 sati u ližnjanskom restoranu „Stari ribar“. Od 26 natjecatelja, njih 13 na vaganje donijelo je važeći ulov. Na natjecanjima u podvodnom ribolovu, važeća je riba težine veće od 400 grama, odnosno divljač (ugori, mačke i slično) težine veće od 2.500 grama. Način bodovanja favorizira ribolovce koji ulove više vrsta ribe.

Vaga je pokazala kako je najiskusniji lovac još uvijek bez premca: Branko Ikić iz KŠR „Medulin“ dominirao je količinom ulova, ali i kvalitetom – ukupno je osvojio 17.540 bodova, ulovivši tri zubaca, četiri trlje, škrpinu od preko kilograma i pol i tri ugora.

Drugo mjesto pripalo je domaćoj uzdanici, Sandiju Perušku iz ližnjanske SRU „Marlere“. Škrpoč, dva šarga, vrana, tabinja, dva lumbraka, škrpina i dva ugora (od kojih je jedan, težak čak 11,13kg bio i najteži ulov natjecanja) donijeli su mu ukupno 16.290 bodova.

Treće mjesto „ulovio“ je povratnik Josip Urti, također član KŠR „Medulin“, koji je ulovio sedam riba i dva ugora. Boljeg plasmana stajala ga je činjenica da je od riba ulovio samo jednu vrstu – tabinju. Ukupno je skupio 15.126 bodova.

Ekipno, prvo mjesto zauzeo je KŠR „Medulin“ (Branko Ikić, Josip Urti), drugo SRU „Marlera“ (Sandi Peruško, Vedran Breulj), a treće „Croatia apnea“ iz Rovinja (Roberto Cafolla, Nikola Mijandrušić). Bodovno najvredniju ribu, licu od 2.215 grama (3.415 bodova) ulovio je Dejan Micković iz pulskog ŠRD „Delfin“, a kuriozitet je ulov pastira crnog, rijetke i neuobičajene vrste u sjevernom Jadranu, kojeg je ulovio Tomislav Orlić („Rak“, Martinšćica).

Na koncu, spomenimo kako je delegat Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru bio Nikola Kuljiš, a sudac Aleksandar Perc. Domaćini se zahvaljuju svima koji su pomogli održavanju natjecanja – restoranu „Stari ribar“ iz Ližnjana, caffe baru „Poli Čeha“ iz Ližnjana, Ribarskom obrtu „Alma“ iz Pule, Pekari „Nello“ iz Galižane, te Općini Ližnjan. Fotografije, a uskoro i video snimku s natjecanja, možete pronaći na internet (www.marlera-liznjan.hr) i facebook stranicama SRU „Marlera“.

Tekst: Eros Sorić

Prodajemo dozvole

Dozvole za sportski ribolov na moru

Galerija

Šaljite slike za galeriju

Šaljite slike

Svi članovi Marlere koji žele objaviti slike u galeriji neka ih šalju na e-mail adresu

Linkovi

Podvodni.hr

Submania

HSŠRM

SŠRMIŽ