NaslovnicaNatjecanja ▶ 25. klupska gara

 U nedjelju, 20.4.2008., podvodni ribolovci PSRRU "Marlera“ okupili su se na 25. klupskom natjecanju - prvom ove godine. Dogovoreno je da se natjecanje ovog puta održi u akvatoriju Pule (inače lovimo ispred Ližnjana ili pak oko Kolona, na zapadnoj obali Istre).

Doba godine i niska temperatura vode (nešto preko 12°C) nisu obećavale puno "leteće" ribe, tako da je taktiku trebalo bazirati na ugorima i ribi od rupe, koji su nam svima dosadili u zimskim mjesecima. Ipak, dio nas odlučio je u mutnoj i mjestimično od naplavina koje je nosilo jugo prljavoj vodi potražiti i nešto s normalnim repom...

 Raspored po plovilima napravljen je ranijih dana – Dominik, Oliver i Robi u Dominikovm "Bombardu", Kuzma, Perc i Špirko u Kuzminom "Bakanu", Marvin i Marko u Marvinovoj modificiranoj "Niki 17", Robi (Folpo) u svojoj pasari (Daniel je odustao večer prije), Adriano i Sandi  u Adrianovom kasunu, te Bojan i ja u mojoj "Niki 17".

Prvu lokaciju izabrali smo po pretpostavci da će se tamo odmah zaletiti još koja ekipa, zbog par poznatih rupa koje znaju dati ugora. Naravno, zajeb - i to dupli. Prvo, nitko ni prije ni poslije nije bio na toj poziciji, a od ugora ni traga. Doduše, ja sam iskoristio ranojutarnje sate za šulju, nadajući se kakvom brancinu, oradi, salpi ili picu. Skoro mi se isplatilo - u mutnoj vodi naletio sam na jato sitnih salpi, nakon kojih su se pojavile i dvije veće, sigurno važeće. Ipak, hrđa nakupljena tijekom zimskog kopanja za ugorima učinila je svoje i hitac je završio daleko iza salpe. Dakle, potrebno je vježbati stealth mode.

 Promjena lokacije – nedaleki otočić, ali tamo nalazimo konkurenciju pa se vraćamo malo natrag. I ja sam dohvatio kratku pušku i krenuo za grongima. Bojan je ulovio jednog na granici 2,5kg, dok je moj bio puno premali.

Ponovno promjena pozicije, vraćamo se bliže Puli. Obilazim nekoliko obećavajućih rupa, u jednoj vidim ugorovu glavu iza gomile pijeska. Po glavi se čini važeći, ali kasnije se pokazalo - ništa. Iz usta mu je virio piok parangala koji mu je vjerojatno ometao hranjenje - vjerojatno najtanji ugor kojeg sam ulovio. Kao da nije bilo dovoljno, malo kasnije sam pogodio hobotnicu koja se zavukla duboko ispod povelike stijene, tako da sam ostao i bez ašte i bez hobotnice.

 Pomičemo se malo dalje, na Bojanovu poziciju. Krenuo sam desno od barke i nisam našao ni rupu, a kamoli ribu. Vraćam se natrag, i mimoilazim Bojana s lijepim ugorom u rukama. Nešto dalje, konačno nailazim na nekoliko pravih rupa, a u jednoj od njih skrivala se i mačka solidnih dimenzija.

Tu je otprilike bio i kraj, te smo se uputili prema Fratarskom otoku, gdje je dogovoreno vaganje i gradele. Pojavljuje se  riba, uglavnom ugori, još jedna mačka, par škrpoča, ali i jedan brancin i kavala.

 Vaganje... pokazalo se da su oba Bojanova ugora važeća (2,60 i 4,72 kg), Marvin također ima dva ugora (4,48 i 4,80 kg). Marko ima jednog, ali velikog (7,24 kg, što po našim pravilima nosi 2.500 bodova - tako bodujemo ugore preko 5 kg), Perc mačku od 3,58 kg, a brancin od 0,62 kg je Oliverov - najljepša riba, ali na žalost dovoljna tek za 5 mjesto. Ostali bez važećeg ulova - moja mačka imala je 2,40kg, još nekoliko manjih ugora, škrpoči ispod 30 dekagrama, kao i Percova kavala.

Odabrali smo 2-3 ugora i ribu za gradele, i uz nešto problema zbog kilavog ugljena, kilavog roštilja i kilavog kuhara, ribom, teranom i pivom uspjeli nadoknaditi dio uložene energije. Oraspoložio nas je penzić koji je dok smo čistili ribu počeo vikati da smo poludjeli jer bacamo najbolje - "ugorovu džigericu". Marljivo je pobrao sve iznutrice, pa smo ga nagradili i repovima i glavama. Neka čovjek uživa.

Sljedeći tjedan je županijsko prvenstvo u Rovinju...


 

Prodajemo dozvole

Dozvole za sportski ribolov na moru

Galerija

Šaljite slike za galeriju

Šaljite slike

Svi članovi Marlere koji žele objaviti slike u galeriji neka ih šalju na e-mail adresu

Linkovi

Podvodni.hr

Submania

HSŠRM

SŠRMIŽ