Naslovnica ▶ O nama

PROLOG

Pisac ovih redova unaprijed se ispričava ako cijenjeno čitateljstvo bude opterećeno nekim subjektivnim momentima iznošenja ovog, naizgled običnog štiva, no sjećajući se svih trenutaka idealiziranja i samoga nastajanja Udruge, nemoguće mi je ne pokazati trenutke emocije poput momenta rađanja. Nadalje se nadam, da će tekst nekome biti inspiracija ili pak vodilja u sličnoj nakani u budućnosti pa makar se i ne radilo o udruzi sličnoga karaktera.

OSNIVANJE

 Vraćajući se na početak početaka, naviru uspomene pozitivne zavisti i ushićenja organizacijom pojedinih klubova čiji sam bio član, usuđujem se reći tek u pasivi, kao korisnik kojekakvih iskaznica uz "obavezno članstvo"! Kao ljubitelj podvodnog ribolova i ronjenja uopće, bio sam pomalo i razočaran zatvorenošću ondašnjih klubova prema pridošlicama. Shvatio sam poslije da je to bila moja uobrazilja ili možda crvić u malom egu koji je htio biti "pozvan"! Pomalo iz inata, a pomalo iz puke potrebe, javila se želja o osnutku formacije koja bi u nekoj perspektivi mogla osigurati širu bazu djelovanja.

Družeći se intenzivno sa Josipom Maretićem, također poklonikom mora i svega vezanog uz more, u čestim dijalozima polako se oblikovala ideja nečega za što tada nismo ni znali da mora biti Udruga; nazivali smo to Klubom!

 Nekako usporedno s tim, desio se slučajan susret sa g. Vladimirom Grakalićem, znalcem podmorja, dugogodišnjim roniocem izuzetnog iskustva. U nekoliko zajedničkih sastanaka, zaključili smo da bi bilo vrlo korisno Ližnjanu ponuditi tu mogućnost, mogućnost da se srodne duše okupe oko velike ljubavi, Mora! Temelj u realizaciji svega bila je humana ideja o promicanju institucije Mora u nama, u bilo kojem pozitivističkom smislu i otvorena prilika svim ljudima dobre volje da nam se pridruže u tome.

Držeći se pomalo u tajnosti, krenuli smo u realizaciju. Zašto u tajnosti!?! Previše je emocija bilo uloženo da bi dozvolili rastakanje od strane zlih "čaršijskih" jezika kojih nije nedostajalo. Malo tko nam je dao podršku, a ako je i bilo podrške, bila je rečena sa dosta nevjere, pa čak i podsmijeha što nam je znalo ostrugati dušu. Na svu sreću kolebanja nije bilo, te se marljivo prionulo svim onim silnim formalnostima prijava, izrade Statuta i prikupljanja potencijalnoga članstva. Vjerujte, vrlo nezahvalno!

O samim pravnim procedurama mi se ne da, a i ne sjećam ih se baš, valjda zbog potiskivanja ružnoga iz svega lijepoga. Muko moja, Birokracija ti je ime, pjevali smo tada.

 Sam Statut načelno smo preuzeli iz PD «MLADOST» Medulin na čemu se zahvaljujem g. Luciu Lorencinu. Koliko nam je pomogla, toliko nam je kasnije i odmogla ta šablona. Naime, tada je njihov Statut bio prebačen iz nekog bivšeg sistema i po načelu inercije prihvaćen, poput Statuta ostalih Udruga takve tradicije. Nama je "biti novi" bilo otegotno po svim kriterijima. Uveli smo neke preinake vezane za članstvo kako bi zaštitili članove od moguće erozije sa idejom da se onemogući utjecaj elemenata koji ne opisuju svoje članstvo radom i djelovanjem u Udruzi. Premišljanja su bila dugotrajna i vrlo slojevito i kritički razmatrana. Rezultat je bio mir u radu na temeljima za budućnost.

Desilo se to dana 04. listopada 1998. godine. Bože, neka priča iz prošloga stoljeća! Osnivačku Skupštinu pomogao nam je pripremiti g. Duško Bambić, te mu zahvaljujem na tome. Po kriteriju osobnih poznanstava i osobnih afiniteta, skromno smo se sakupili u zgradi škole u Ližnjanu. Sjećam se da je bio predivan jesenski dan koji puno obećava. Na zapisniku Osnivačke Skupštine stoji da je bilo petnaest članova osnivača i da je jednoglasno donesena Odluka o osnivanju Pomorsko sportsko ribolovno ronilačke Udruge «MARLERA» Ližnjan. Marlera je poluotok na jugu općine i nosi u sebi puno simbolike. Na karti se može naći pod Rt Grkova. Između ostalog, proglašen je predsjednik, moja malenkost; tajnik, već spominjani g. Grakalić i tri člana Upravnog odbora. Sve skupa ispalo je vrlo ozbiljno i decentno, ispunivši očekivanja. Ubrzo nakon toga napravljene su neke praktične promjene u upravi i korekcije Statuta kako bi se uskladili sa Savezima čiji smo članovi postali.

 Na žalost, za neke ciljane akcije nije bilo sredstava pa se djelovanje svodilo na skupne akcije čišćenja podmorja i priobalja u režiji jačih i većih. …ali, desilo se nešto nepobitno važno; stvorila se jezgra od nekoliko članova koja je promovirala Udrugu tako da su počele stizati ponude za tečajeve ronjenja i obavijesti o natjecanjima i skupovima vezanim za djelatnost Udruge. Kroz godinu, dvije, uslijedila su prva natjecanja na kojima su postignuti i rezultati, a bitan napredak postignut je organizacijom Kupa "MARLERA" u podvodnom ribolovu. O tome će biti naknadno još riječi na ovim stranicama jer se etablirao kao institucija u postojanju Udruge.

Nadam se da vas ovaj traktat nije umorio, no jednu bih stvar volio istaknuti. Nastajanje Udruge «MARLERA» bio je jedan prirodni slijed htijenja pojedinaca potaknutih vrlo nadobudnim idejama, vrlo iskrenim. Dok god bude vladala ta iskrenost, volonterizam i širokogrudnost većine i bude potisnuta uskogrudnost i osobna materijalna promocija, temelj za napredak uvijek će postojati! Vjerujem da je taj temelj monumentalno postavljen prije desetak godina.

Sportski pozdrav!

NENAD ŠKIFIĆ


Prodajemo dozvole

Dozvole za sportski ribolov na moru

Galerija

Šaljite slike za galeriju

Šaljite slike

Svi članovi Marlere koji žele objaviti slike u galeriji neka ih šalju na e-mail adresu

Linkovi

Podvodni.hr

Submania

HSŠRM

SŠRMIŽ