NaslovnicaPodvodni ribolov ▶ Odabir odijela za podvodni ribolov

Danas ima mali milijun proizvođača odijela za podvodni ribolov, a pohvalno je da raste broj onih domaćih. Neki su poznatiji, neki manje poznati, neki skupi, a neki imaju proizvode umjerenijih cijena. Kao i u svemu, kao i u drugim sportovima, dobar dio cijene ovisi o imenu, odnosno proizvođaču (a to se ne odnosi samo na odijelo), stoga treba dobro promisliti prije nego se iskašlje 300 ili više eura za neko odijelo. Je li ono stvarno toliko bolje od onog dvostruko jeftinijeg?

Što je ronilačko odijelo i čemu služi?

 Ronilačko odijelo neizostavni je dio opreme svakog ozbiljnog podvodnog ribolovca. Njegova osnovna namjena jest toplinska izolacija ribolovca, Jedan od termodinamičkih principa kaže da toplina s toplijeg tijela prelazi na hladnije. U našem slučaju, toplina našeg tijela gubi se u moru. Odijelo je tu kao izolacija, dakle ono sprečava direktan gubitak tjelesne topline ronioca u vodi, odnosno moru. Poznato je da voda odvodi toplinu ljudskog tijela mnogo brže nego zrak, te je vrijeme boravka čovjeka u moru ograničeno čak i pr ljetnim temperaturama mora.

Toplina se provodi na tri načina – kondukcijom (vođenjem), konvekcijom (odvođenjem) i radijacijom (zračenjem). Na različite načine, odijelo nastoji smanjiti te pojave (prvenstveno kondukciju), te na taj način održati tjelesnu temperaturu ribolovca.

Ronilačka odijela izrađuju se od polikloroprena, spoja dobrih izolacijskih i fizičkih značajki. Taj se spoj, pod komercijalnim nazivom neopren, dodatno obrađuje na način da se u njega „ugrađuju“ ili „umeću“ mjehurići zraka, koji mu daju dodatna izolacijska svojstva. Prema veličini mjehurića, postoje mikro i makrocelularni neopreni, a velika većina proizvodi se na dalekom istoku.

Ti mjehurići imaju i negativne učinke: materijal se lakše komprimira, i dolazi do problema kod vraćanja u prvotni oblik kod mekših materijala i kod zarona na veće dubine. Stoga su makrocelularni neopreni namijenjeni prvenstveno za pliće urone, dok mikrocelularni služe za izradu odijela za duboke urone. Budući imaju manji sadržaj zraka, oni su nešto tvrđi i imaju nešto lošija izolacijska svojstva, ali se zato manje stišću na dubini i bolje vraćaju na prvobitnu debljinu.

Radi boljeg prianjanja za tijelo, unutrašnja strana se često reže, i takav se neopren na engleskom naziva open-cell (prerezani neopren s otvorenim ćelijama zraka), a na talijanskom spaccato.

 U podvodnom ribolovu koriste se dvodijelna odijela bez patentnih zatvarača i bilo kakvih dodataka. Svaki dodatak, različite trake za brtvljenje ili slično treba izbjegavati. Isprobao sam jedno starije odijelo koje je na hlačama i jakni imalo preklopne trake koje su navodno sprečavale prodor vode između njih; to je odijelo bilo nemoguće navući a da se unutra ne zarobi bar litra zraka, bilo je užasno komplicirano za oblačenje, a ne treba ni govoriti da je bilo duplo skuplje od normalnih odijela. Dobro krojeno odijelo ionako neće propuštati vodu.

Na neopren se lijepe i različite sintetičke tkanine, koje im također daju različita svojstva.

Prema tome, postoje sljedeće vrste odijela:

- obostrano glatka (eng. smoothskin/open cell, tal. liscio/spaccato) odijela – najmekša i najudobnija za oblačenje, brzo se suše na zraku i na taj način ne doprinose gubitku topline na zraku, npr. prilikom vožnje gliserom, a navodno je i hidrodinamički otpor takvih odijela manji; s druge strane, krhka su, teže se navlače (uz pomoć nekog sredstva za podmazivanje i iznutra i izvana) i lako se oštećuju pri kontaktu s dnom.

- izvana glatka, iznutra podstavljena odijela (smoothskin/lined, liscio/foderato) nešto lakše se navlače i nešto su čvršća; nešto slabija toplinska svojstva posljedica su podstave između kože i neoprena, a ostaje problem lakog oštećenja u kontaktu s dnom. Ovakva odijela se relativno rijetko koriste.

- izvana podstavljena, iznutra glatka odijela (lined/open-cell, foderato-spaccato) najčešća je kombinacija odijela i najbolji kompromis među svojstvima materijala. iako je potrebno podmazati ih iznutra pri navlačenju, nešto su tvrđa i teže se suše na zraku, čvršća su i manje osjetljiva na kontakte s dnom. Vanjska podstava obično je od najlona, a moguće je naći i lycru, koja je nešto otpornija, ali i kruća.

- obostrano podstavljena odijela (lined/lined, bifoderato) lako se navlače i čvrsta su, ali su slabijih termičkih svojstava i tvrđa. Unutrašnja podstava lakše iritira kožu, osobito na unutrašnjim pregibima laktova i koljena kod starijih krojeva odijela.

Osim toga, na tržištu se pojavljuju i nova rješenja, npr. neopren komercijalnog naziva shark-skin, s tankim gumenim premazom preko glatkog neoprena, što odijelo čini nešto otpornijim.

 Prije desetak godina, neki su proizvođači započeli s korištenjem različitih premaza na unutarnjem dijelu rezanog neoprena, različitih naziva i sličnih značajki. Time su pokušali doskočiti problemima pri navlačenju (koji su se smanjili, ali ne i nestali, pogotovo što se premaz nakon nekog vremena skida), te poboljšati termička svojstva smanjenjem gubitaka topline zračenjem (sjetite se da je termos – boca s unutrašnje strane metalizirana, iz istog razloga!). Konačni rezultati su diskutabilni, osobito iz razloga što premaz znači dodatnih 10-15% na cijenu odijela. Osobno, nemam iskustva s takvim odijelima i ne mogu dati vlastitu ocjenu. Postoje različiti premazi, od najstarijeg tithaniuma, do novijih gold, copper i black premaza. Cijene je teško usporediti, jer neki premazi idu samo uz skuplje vrste neoprena.

Neki proizvođači neopren podstavljaju materijalom sličnim plišu (termo-plush, felpa), ali takva odijela uglavnom koriste skubaši. U početku sam imao takvo odijelo i, usprkos njegovoj debljini, u 11 mjesecu sam se smrzavao u moru (doduše, dio zasluga za to ide i na patent – zatvarač). Osim toga, vrlo se teško i sporo suše, potrebno je nešto više utega pri ronjenju, a „ugodni mirisi“ se teže odstranjuju iz takvih odijela.

Također, proizvode se razne kombinacije, tako da imamo odijela gdje je npr. jakna na dijelovima koji su češće u kontaktu s dnom izvana podstavljena, a na ostalim dijelovima glatka. Osobno, ne volim takva rješenje iz razloga što na ronilačkom odijelu treba biti što manje šavova, koji na takvim odijelima često počinju popuštati nakon relativno kratkog vremena.

 U posljednje vrijeme, velika većina proizvođača u izradi odijela koristi tzv. preformirane ili anatomske krojeve – to znači da su laktovi i koljena krojeni pod kutom (u prirodnom položaju), a jakna odijela slijedi prirodni oblik leđa, na mjestu gdje se u suprotnom zadržava voda. Kod laktova i koljena, kod zastarjelih klasičnih krojeva pri savijanju ekstremiteta dolazi do gužvanja i boranja materijala, što nakon dužeg vremena dovodi do iritacije kože.

Pri odabiru odijela, postoje i određene dileme.

Prva se odnosi na naramenice, odnosno da li naručiti odijelo s naramenicama ili s visokim pojasom (bez naramenica). Naramenice pridonose manjem klizanju donjeg dijela odijela, ali to nije veliki problem. Najveći minus je otežano svlačenje u slučaju nužde (pri tom mislim doslovno na nuždu). Pri tom ne mislim toliko na malu nuždu, koju dobar dio podvodnih ribolovaca obavlja u odijelo, koliko na veliku nuždu. Nije ugodno zimi skidati gornji i donji dio odijela, pogotovo po buri... mnogi su u takvim slučajevima rezali naramenice. Osim toga, na srednjem dijelu tijela nalazi se dvostruki sloj neoprena koji nije nužan za termičku izolaciju, a zahtijeva veće opterećenje utezima (napomena: kod naručivanja odijela, ako želite naramenice, tražite da gornji dio hlača bude od tanjeg neoprena!). Hlače s visokim pojasom s druge strane lakše se skidaju, a u slučaju potrebe za dodatnom termičkom izolacijom, uvijek možete staviti pododijelo.

Mokriti u odijelo ili ne? Bolje ne, ako imate odijelo bez naramenica i možete bez problema odrolati donji dio i obaviti što treba; ipak, mokrenje u odijelo nije ništa strašno (mokraća zdrave osobe je sterilna) i u principu ništa se posebno loše, osim smrada, neće dogoditi. Ipak, zimi se mokraća brzo hladi i dodatno će vas rashladiti tako da treba razmisliti kako postupiti.

 Druga velika dilema odnosi se na maskirne uzorke. Neki se u njih kunu, a neki tvrde da ne služe ničemu. Osobno sam pristalica maskirnih odijela; prije nekoliko godina, sredinom listopada sam dva dana za redom lovio na sličnim terenima. Prvi dan lovio sam u crnom odijelu debljine 5mm. Kako mi je bilo prilično hladno šuljati se u tom odijelu, drugi dan sam navukao gornji dio maskirne sedmice i ostvario jedan od boljih ulova uopće u životu, i to većinom gađajući s površine. Znam da je u igri vjerojatno bilo tisuću drugih faktora, ali... od tada su sva moja odijela maskirna. Ono što je sigurno kako maskirni uzorak malo znači na većim dubinama, te da je vrlo teško pronaći univerzalni maskirni uzorak koji se dobro prilagođava različitim tipovima dna.

Da rezimiramo: odabir odijela svakako je stvar osobnog ukusa. Moj savjet bio bi izrada odijela po mjeri, ukoliko vam konfekcijska odijela ne stoje savršeno. To je dodatni trošak od par stotina kuna, ali koji vrijedi. Osim toga, pri narudžbi ta odijela možete dodatno prilagoditi svojim potrebama različitim pojačanjima, možete i uzeti npr. deblju jaknu i tanje hlače ili sve što vam se čini potrebnim. Kod nekih proizvođača možete birati i tip neoprena. Budite oprezni s pojačanjima za koljena od neelastičnih materijala – odijelo će se oko njih brzo početi trgati. Moje je mišljenje da je bolje nakon sezone – dvije na koljena, gdje se najčešće javljaju oštećenja, zalijepiti zakrpu od starih čarapa ili bilo kojeg drugog komada neoprena. Osim toga, kad uzimate mjere za izradu odijela, neka to radi onaj tko će vam raditi odijelo; u tom slučaju odgovornost za neku pogrešku u izradi ne može prebaciti na vas.

 Hoćete li naručiti glatko ili podstavljeno odijelo, ovisi o vašem načinu ribolova i tu zaista nemam nekakve posebne preporuke, osim one da bih svakako sugerirao iznutra glatko (spaccato) odijelo, iz prije navedenih razloga. Isto tako, na vama je odluka hoće li vaše novo odijelo biti crno ili maskirnog uzorka. Različiti proizvođači odijela upotrebljavaju i različite tipove marke i tipove neoprena, a kod nekih možete i birati. Informacije o karakteristikama neoprena pojedinih proizvođača (Heiwa, Yamamoto, Sheiko, Neoflex, Daiwabo, Newprene ...) moguće je naći na webu.

Sugerirao bih i odijelo bez naramenica, radi praktičnosti i rješavanja problema mokrenja u odijelo. Još jednom: odijelo treba biti bez ikakvih dodataka za brtvljenje. Ako ipak primijetite da vam voda ulazi ispod jakne, nabavite tanke bermude i navucite ih preko odijela i problem je riješen. Pododijela isto mogu pomoći, ali može biti problema da vam stane ispod gornjeg dijela odijela. Zato, ako ga nabavljate, uzmite najtanji model koji možete naći (1,5 – 2mm).

Čarape i rukavice možemo isto tako smatrati dijelom odijela. Bitno je da su dobro skrojene. Čarape ljeti nisu toliki problem i nije važno ako maju pokoju rupu, ali zimi se noge najprije pothlade i čarape moraju biti neoštećene, dobro ležati uz nogu i brtviti. Uglavnom se za podvodni ribolov koriste čarape debljina 3 i 5mm. Ako namjeravate u lov s obale i dio puta do pozicije proći hodajući, ne koristite iznutra glatke čarape, jer su jako klizave. To saznanje me koštalo mulinela i dobro natučenog kuka. Rukavice isto tako ljeti nisu toliko bitne, i nemaju toliko ulogu toplinske izolacije koliko zaštite ruku od oštrog stijenja, ježeva, vlasulja i (najbolja varijanta) uboda na riblje peraje. Tako se ljeti mogu koristiti tanke rukavice od nekog žuto – smeđeg materijala, zatim rukavice s dlanom od alcantare, materijala sličnog koži ili klasične neoprenske rukavice (obično 3mm), dok se u najhladnijem dijelu godine koriste i rukavice od 5mm.

Rukoper: Pošto se nikad nisam bavio scuba ronjenjem, nemam pojma o odijelima koja se koriste pri ronjenju s bocama.

Prodajemo dozvole

Dozvole za sportski ribolov na moru

Galerija

Šaljite slike za galeriju

Šaljite slike

Svi članovi Marlere koji žele objaviti slike u galeriji neka ih šalju na e-mail adresu

Linkovi

Podvodni.hr

Submania

HSŠRM

SŠRMIŽ